Motosiklet Sürüş ve Güvenlik

31-03-2023 11:05
Motosiklet Sürüş ve Güvenlik

Motosikletlerin şehir trafiğinde hayatımızı kolaylaştırdığı doğru. Fakat otomobillerdeki gibi motosiklet kullanırken de dikkat etmemiz gereken önemli güvenlik unsurları vardır.

Motosiklet trafikte araçlar gibi beklemektense, araç aralarından geçerek ilerleyebilmesinden ötürü ve yakıt tüketimi olarak bir arabaya göre maddi açıdan daha avantajlı olduğu için tercih ediliyor. Motosiklet kullanımı, bir yandan denge gerektiren ve trafikte sürüş halindeyken dış tehlikelere açık olduğundan güvenlik açısından çeşitli riskler içermektedir. Güvenli motosiklet kullanmak için nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikle sürüş halindeyken kendinize mutlaka bir güvenlik alanı oluşturmalısınız. Aniden karşılaşabileceğiniz durumlara karşı manevra alanınız olmalı. Diğer araçların kör noktalarında olmamaya özen gösterin. Özellikle yüksek araçlar ve uzun araçlarda kör nokta olayı çok fazla. Dolayısıyla bu tip araçların yakınında sürüş yapıyorsanız, kendinizi fark ettirebilecek bir görüş alanında bulunmanızda fayda var. 

Takip mesafenizi sürekli koruyun. Ani frenlemelerde öndeki araca çarpmamak ya da kendinizi tehlikeye sokmayacak mesafeyi ne olursa olsun bırakın. Önünüzdeki araçla aranızda asgari 3 saniye, çaprazınızdaki araç ile asgari 2 saniye mesafe bırakın.

Şerit konumunuzu iyi belirleyin. Hem etrafınızdaki araçların rüzgarından etkilenmeyecek hem de  şeridiniz dışındaki diğer araçların sizi rahatlıkla görebileceği bir şekilde seyir halinde olmanız gerekir.

Sürüş esnasında algılarınız açık olmalı. Gözlem yapmayı hiçbir zaman ihmal etmemeniz gerekiyor. Her  ne kadar sürüşünüz iyi olsa da trafikte diğer sürücülerin sebep olabileceği trafik kazalarını göz ardı etmemelisiniz.  Çevrenizdeki araç trafiğini ve yol durumunu dikiz aynalarınız yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Trafiğin yoğunluğunu, hava ve zemin koşullarını göz önünde bulundurarak sürüşünüzü yapmalısınız. Manevra alanlarını ve sollama alanlarını hesaplamalı, doğru tahminlerle ilerlemelisiniz. Hızınızı göz önünde bulundurarak olası dönüşlerinizi emin bir şekilde ve hem kendinizi hem de trafiği tehlikeye sokmadan belirlemelisiniz.

En önemlisi trafik kurallarına uymalısınız. Trafik kuralları hepimizin sağlığı ve iyiliği içindir. Motosiklet her ne kadar tehlikeli bir araç olarak gösterilse de aslında tehlikeye sebep olan motosiklet sürücüsünün kendisidir. Yukarıda saymış olduğumuz güvenlik unsurlarını dikkate almanız bile, motosiklet kullanımındaki riskleri azaltmış olacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.