Motosiklet Kıyafet Seçimi Nasıl Olmalıdır?

31-03-2023 11:09
Motosiklet Kıyafet Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Güvenli sürüşün vazgeçilmezi olan motosiklet kıyafetleri, tercih konusunda en çok sorun yaşanan ekipmanların başında gelmekte. Motosiklet üzerinde yapacağınız kilometreleri güvenli bir şekilde geride bırakmak için doğru ekipman ve kıyafet tercihi çok önemlidir. Özellikle motosiklet kıyafetleri konusunda düşündüren etkenler beden, kol ve bacak uzunluğu, konfor gibi konular ise tercih aşamasında çok büyük ve önemli dikkat gerektiriyor.

Mevsim Tercihi

Motosiklet kıyafetlerini 4 mevsim kullanmanın pek de doğru olmadığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Kış aylarının bolca yağış ile geçtiği, yaz aylarının ise asfaltın çok sıcak seviyelere geldiği düşünülürse tek bir kıyafet ile farklı hava koşullarıyla başa çıkmak pek de mümkün ve akıl kârı değildir.

Kışın motosiklet kullanmayı bırakmayanlardansanız kış mevsimini karşılayabilecek bir mont tercih etmek zorundasınız. Bu montun su geçirmez olması ve özellikle rüzgar geçirmez olması şart. Mümkünse kendini kanıtlamış sıvı koruma sistemleri ile donatılması, dayanıklı kumaşlardan imal edilmiş olması da oldukça önemli. En çok dikkat edilmesi gereken şey ise sizi güvenlik ve konfor yönünden mutlu etmesi. Tüm bu özellikler eldivenler ve pantolonlar için de geçerli.

Beden Tercihi

Yeni bir motosiklet kıyafeti satın alanların sonradan en çok pişmanlık yaşadığı konu beden. Soğuk havaların hesaba katıldığı, ”kıyafetin içine ekstra katmanlar giyerim” düşüncesiyle 1 veya 2 beden büyük satın aldığınız kıyafetler, ne yazık ki bazen olması gerekenden çok daha fazla büyük olabilir.

Hâlihazırda motosiklet kıyafetleri tercihinde gündelik kıyafetlerinizde tercih ettiğiniz bedenleri tercih etmeniz başlı başına bir sorun oluşturmuştur. Çünkü birçok kıyafet üreticisi alıştığımız beden ve kalıp mantığının dışında üretir. Örnek olarak, gündelik kıyafet olarak kullandığınız montunuzda L beden tercih ediyor olsanız da motosiklet montunuzu aynı bedende satın aldığınızda küçük gelebilir.

Bu durumu hesaba katarak daha büyük bedenler tercih ettiğinizde ise olması gerekenden çok daha uzun kol veya bacak boyları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için satın almak istediğiniz ürünün beden tablosunu incelemeniz ve bir mezura yardımıyla vücudunuzu ölçmeniz sizin için en büyük önerimiz. Daha iyi bir yol ise deneme yanılma yöntemidir. Satın almak istediğiniz kıyafeti herhangi bir mağazada deneyebilir, kendinize uygun bedeni bulabilir daha sonra ise internet üzerinden daha uygun fiyatlara sipariş edebilirsiniz.

Güvenlik Tercihi

Motosiklet kıyafetleri kullanmanın temelinde tabi ki güvenlik var. Güvenlik ihtiyacını karşılamak içi koruma pedleri devreye girer. Omuz, sırt, dirsek, diz, bilek gibi farklı bölümlerde kullanılan pedler, olası bir kaza anında sizin daha az hasar almanızı sağlar.

Bu nedenle satın almak istediğiniz ürünün size ne kadar koruma sunduğunu bilmeniz önemli. Örneğin; incelediğiniz montun sırt koruması var mı? Yoksa daha sonra mı satın almanız gerekir? Yazlık eldivenlerinizin parmak koruması var mı? Baktığınız motosiklet botunun bilek koruması ne kadar iyi? Koruma pedleri hangi güvenlik sertifikalarına sahip? Bu ve bunun gibi ‘güvenlik’ temalı soruları ne kadar çok sorarsanız satın aldığınız ürünün güvenlik konusundaki yeterliliğini de o kadar öğrenmiş olacaksınız.

 

#HAYATINIZI ÖNEMSİYORUZ

Motosiklet kıyafeti tercihleriniz hem doğrudan hem de dolaylı yoldan sağlığınızı çok büyük derecede etkileyebilir. Soğuk algınlığından romatizmaya, sinüzitten eklem ağrılarına kadar birçok sağlık rahatsızlığı, motosiklet kullanıcılarının korkulu rüyaları arasında.

Bu tip sağlık sorunlarının nedeni genel olarak ekipman ve kıyafet kullanmamak olarak bilinse de işin içinde yanlış kıyafetlerin de büyük etkeni olabilir. Örneğin iyi bir rüzgar korumasına sahip olmayan bir mont, üst vücudunuzun ve dolayısıyla en önemli bölgeniz olan göğsünüzün soğuk havaya maruz kalmasına; bunun devamında ise solunum yolları ile ilgili sağlık problemleri yaşamanıza neden olabilir.

‘Hayatınızı Önemsiyoruz’ anlayışından yola çıkarak; eklem bölgelerinde, özellikle de diz bölgesinde oluşabilecek sağlık problemleri için rüzgar korumaları ve içlikler kullanmakta fayda vardır. Boyun bölgesinde yaşanması muhtemel rahatsızlıklar için koruyucu balaklavalar, böbrekleri korumak için bellikler uygun olabilir. Ayrıca vücudun en çok ısı kaybettiği el ve ayak bölgeleri için yün veya termal özellikli çorap veya iç eldivenler de kullanabilirsiniz. Unutmayın ki sağlık konusunda gösterdiğiniz zaaflar, sizi ilerleyen yıllarda ciddi problemlerle baş başa bırakabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.